Паническо разстройство /паник-атака/ - тази тревожност се характеризира с ускорен пулс, стягане в гърлото, гадене, скованост на ръцете и краката, топли и студени вълни, световъртеж и страх, че човек ще умре. Чувството е, че идва „от нищото“ и то внезапно. Силната паника обикновено се усеща за няколко минути, но може да продължи на епизоди до два часа. Ако разпознавате тези симптоми, не се колебайте да се свържете с мен - гр.София, ул."Цар Шишман" №51, ет.2, ап.4

antonia-malcheva-psiholog

Агорафобия /страх от открити пространства/ - това тревожно разстройство се характеризира със силен страх човек да излезе навън, особено сред много хора и тогава да получи пристъп на паника. Същината на тази тревожност е в страха от получаване на паника, а не откритите пространства. Ако разпознавате тези симптоми, не се колебайте да се свържете с мен.

Социална фобия – това разстройство със социална тревожност е най- разпространеното тревожно разстройство. То се характеризира със страх от изпадане в неловко положение или унижение в ситуации, в които сте изложени на критично отношение или ви се налага да осъществите публична изява. Този страх е много по-силен от нормалната тревожност, която изпитват хората, които не страдат от фобия в подобна ситуация. Най-честото опасението ви е, че кажете или направите нещо, заради което другите ще решат, че сте тревожни, слаби, „луди“ или глупави. Тази тревожност се появява във физически симптом чрез потене и/или изчервяване. Обикновено страхът от тази фобия е толкова голям, че ви кара да избягвате социални ситуации по принцип. Най-разпространената социална фобия е страхът от говорене пред публика. Ако разпознавате тези симптоми, не се колебайте да се свържете с мен.

Специфични фобии – това са силни страхове от различни неща като:

  • Фобии от животни /змии, прилепи, паяци, пчели и др./;
  • Акрофобия /страх от височини/;
  • Фобия от асансьори;
  • Фобия от самолет;
  • Фобия от лекари и зъболекари;
  • Фобия от гръмотевици и мълнии;
  • Фобия от кръв или нараняване;
  • Хипохондрия /фобия от болести/;

Ако разпознавате тези симптоми, не се колебайте да се свържете с мен.

Антония Малчева психолог и психотарапевт в гр.София

Депресията е другият често срещан проблем в нашето настояще. Дали се отнася за сезонен проблем, които ни съпътства от дълго време или пък е епизод, свързан с преживяване на силен стрес /раждане, загуба на близък човек, развод, неблагоприятна житейска ситуация и др./, депресията се характеризира с унилост, липса на апетит, безсъние, тъга, безпомощност, отчаяние, мисли за самоубийство. Най-често симптоматиката се обостря през есента и пролетта.